" Startups - Moving Fast, Breaking Things, Learning Things "

Faris Začina

Faris Začina

Faris Začina je suosnivač i CEO bosanskohercegovačke kompanije “Ministry of Programming” koja je fokusirana na softverske inovacije - startupe i nove proizvode.

U toku svoje karijere radio je za nekoliko softverskih kompanija u kojima je stekao znanje vezano za razvoj softvera.

U posljednjih nekoliko godina, Faris je učestvovao u razvoju oko 15 startupa gdje je radio kao produkt menadžer, projekt menadžer ili softverski arhitekta. Također, pored vođenja projekata, Faris je dosljedan poslu kojeg itekako dobro obavlja - programiranju - te je na uglednoj virtuelnoj zajednici za programere, Stackoverflow, među 2% najboljih razvojnih programera prema reputaciji.

Kao što smo već spomenuli, "Ministry of Programming" je fokusiran na razvoj startup-a, a ono što ih čini jedinstvenim jeste činjenica da je jedina kompanija takvog tipa u Bosni i Hercegovini. Dva najuspješnija startupa koje razvija "Ministry of Programming" su Swipestox i Welabs.

Swipestox je najveća socijalna mreža za social trading i procijenjna je na vrijednost od 150 miliona eura, a u A-rundi finansiranja je prikupila 12.5 miliona. Werlabs je najveći sistem za inovativnu analizu zdravlja kroz mjerenje krvi i DNA procijenjen na 30 miliona eura, a u A-rundi finansiranja je prikupio sjajnih 3.2 miliona eura.

Kao dokaz kvaliteta rada i priznanje za uložene napore izgradnje svjetski priznate kompanije na prostoru Bosne i Hercegovine, Faris je bio nagrađen u više navrata za svoj rad.

Pročitajte više o ovom predavanju